7 Ağustos 2018 Salı

7 AĞUSTOS DENİZ FENERİ GÜNÜ

Korumak ve uyarmak için karanlıkta parlayan görkemli ışıklar… 
En zor zamanlarda bize yardımcı olan arkadaşlar ya da akıl hocaları…
Onlar deniz fenerleri…
Sanırım 1500 derece sıcaklık beynimi yaktığı için konuyu bu şekilde dramatikleştirdim. Öte yandan yanıyoruz Güneş Reyizzzz! 




Neyse, asıl konu bugün…
Çünkü bugün 7 Ağustos Deniz Feneri Günü

Tarihteki ilk deniz fenerleri, gemilere yol göstermek için rahat görünmeleri amacıyla tepelerde ve yamaçlarda yapılmış. O dönemlerde yapılan deniz fenerlerinde, balina yağı kullanılarak büyük ateşler yakılıyormuş. 




Deniz fenerleri, tekne ve gemiler var olduğundan beri dünya kültüründe. Sisin, resiflerin, kayaların ve sahil şeridinin diğer tehlikelerinden korunmak için inşa edilmişlerdir. Üstündeki ışıklar ve renkler hangi tarafından geçmenin güvenli olduğunu ifade eder. Günümüzde geleneksel denizciler tarafından deniz navigasyonu olarak kullanılmaya devam edilmektedir.




Deniz Feneri, Fenerler, Şamandıralar ve Kamusal İskelelerin Kurulması ve Desteği Yasasının kabul edilmesinin ardından; 1989 yılında, 7 Ağustos Deniz Feneri Günü olarak anılmaya başlamıştır. 


İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın kısmında Salacak açıklarında bulunan Kız kulesi diye bilinen yapı da aslında bir deniz feneridir. Ülkemizde 2005 yılı bilgilerine göre 407 deniz feneri bulunuyor ve bu fenerlerin 53 tanesi İstanbul'da.


Nasıl Kutlayalım?

GPS ve radar sistemindeki teknolojik gelişmeler nedeniyle bir nevi tarihi mirasımız olan, deniz fenerlerinin boynu bükük kalmıştır. Bu nedenle bugün birini ziyaret ediyorsunuz. Tamam tamam selfie de çekilin :) Hoşça vakit geçirin ve kutlamaya katılın :)



Paylaş

Benzer Yayınlar

7 AĞUSTOS DENİZ FENERİ GÜNÜ
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.