6 Ağustos 2018 Pazartesi

SÜPER GİYSİ

Dünya nüfusu gitgide yaşlanıyor. Birleşmiş Milletler'e göre, 60 yaş ve üstünde olan insan sayısının 2050 yılında iki katına çıkması bekleniyor. Dolayısıyla, hareket etme problemi olan insan sayısı da giderek artıyor. Bu durum yaşam kalitesinin düşmesine sebep olacağı gibi; ofiste, kamu alanlarında ve evde de birtakım sorunlara yol açacak. Peki, bu soruna çözüm bulma konusunda bize yardımcı olabilecek bir giysi üretilebilir mi?


Günde kaç adım attığımızı ölçmekten tutun da, banka hesabımızdaki parayı kontrol etmeye değin pek çok işimizi artık akıllı telefonlar ve birtakım giyilebilir teknoloji ürünleri ile halledebiliyoruz. Fakat vücuda takılabilir elektronik ürünler bu tür kolaylıkların yanında, hareket etme problemlerine de yardımcı olabilir mi?




Seismic isimli firma tam bu sorun için bir süper giysi geliştirmiş. Rahat ve hafif bu 'süper giysi' kullanan kişinin kaslarına güç katacakmış. Giysinin minik motorları ile işleyen 'elektrikli kaslar' insan kaslarını taklit edecek biçimde kasılıp gevşiyormuş. 




Bu giysi ayrıca vücudun hareketlerini izleyen sensörler ve bilgisayar bağlantısı da içeriyormuş. Bilgisayar programı, giysideki elektronik kaslara harekete geçme talimatı verecek şekilde tasarlanmış. Motor, pil, kontrol paneli gibi fiziki parçalar ise altıgen kapsüller ile rahatlığı bozmayacak biçimde vücudun diğer kısımlarına yerleştirilmiş.


Seismic'in CEO'su Rich Mahoney, "Hareket problemi yaşayan insanlara destek olabilecek ürün olarak bugün yalnızca yürüteç ve baston var" diyor. (Tekerlekli sandalye de bu araçlardan biri, fakat 'elektrikli kaslar' esas olarak ağır hareket problemi bulunmayanlara yönelik.) "Öteki seçenek ise, eylemlerinizi sınırlayıp evde oturmak. Ki pek çok insan da baston ve yürüteç kullanmak istemediği için, bu yolu seçiyor."


- Bu giyilebilir teknoloji ürününde rahatlık kadar estetiğe de önem verilmiş olduğu için, dışarıdan fark edilmesi bir hayli zor.
- Bu ilk elektronik giysi ürününün, 2018 sonlarında ABD, İngiltere ve Japonya'da piyasada olması bekleniyor.


Bu arada, inme sonucu felç olanlar ve kas rahatsızlığı bulunan çocuklar için de benzer ürünler geliştirmek üzere çalışmalar yürütülüyormuş. 

Hadi inşallah :)

Paylaş

Benzer Yayınlar

SÜPER GİYSİ
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.