26 Eylül 2018 Çarşamba

ESKİ MISIRDA AŞKLAR BİR BAŞKA: 1300 YILLIK AŞK MEKTUBU

Tarihin en önemli ve gelişmiş medeniyetlerinden olan antik Mısır’dan günümüze kadar ulaşan ve bir aşk mektubu olduğu düşünülen gizemli metin deşifre edilmiş. 1300 yıllık bu resimli metinin bir aşk büyüsü olarak kullanıldığını düşünen uzmanlar da varmış.




Tabi o zamanlar telefon yok, sosyal medya yok. Adamlar almış eline çiviyi çekici başlamış aşklarını tablete kazımaya, artık kaç gün sürerse… Bir de reddedildiğini düşün evlerden uzak :) Neyse ki bazı antik toplumlarda papirüs kullanılıyormuş. Medeniyet işte :)


Bundan 1300 yıl önce Antik Mısır’da yaşayan birileri aşkı tarif etmek için, birbirlerine bakan kuş benzeri figürleri kullanıp bir mektup yazmış. Metin, Yunan alfabesini kullanan ölü bir eski Mısır dili olan Kipti ile yazılmış. Ve bu aşk bir şekilde günümüze kadar ulaşmış.


Fransa’da yer alan Strazburg Üniversitesi görevlisi Korshi Dosoo, bu metni analiz etmiş. Çalışmasında aynı dönemde yazılıp günümüze ulaşan papirüs eserlerinden de yararlanmış. Dosoo "Metin, birbirini seven iki insanın bir araya getirilmesini betimleyen bir ritüele ışık tutuyor.” demiş.




Dosoo’ya göre aşk mektubunun üzerindeki kuş benzeri figürlerin arasındaki farklar, birisinin dişi, diğerinin de erkek olduğunu gösteren birer ipucuymuş. Aralarındaki tek bağlantı ise araştırmacıya göre bir zincir ya da aynı şekilde, iki insanın birbirlerine bağlanmalarını betimleyen bir ip olabilirmiş. Figürlerin birbirlerine bağlı iken yüz yüze çizilmeleri ise, metnin bir tür büyü olabileceğini gösteriyormuş.  


Ayrıca araştırmacıya göre metinde sevgilileri bir araya getirmek için sıklıkla kullanılan geyik ve misk parfümü figürleri de yer alıyormuş. Hatta söz konusu mektubun ya da büyü metninin, daha büyük bir şeyin parçası olduğuna ilişkin görüşlerde varmış. Belki de o dönem yaşamış yerel büyücülerden birisinin yazdığı bir el kitabının parçasıdır kim bilir?


Dosoo, “Mısır'dan günümüze kadar ulaşan aşk metinlerinin çoğunda ana problemin kadının erkeği sevmesi değil, birbirlerini sevmelerine rağmen kavuşamamaları oluyor” şeklinde bir açıklamada da bulunmuş. Ayrıca edindiğim bilgilere göre çoğu zaman hiç evlenmemiş genç bir kadının ailesi tarafından korunması ya da başka birisiyle istemeden evlendirilmesi sonucunda bu metinler yazılmış. 


Yani Antik Mısır’da da olsa lanet olası lanetler sevenleri sevdiğine vermemiş arkadaşlar :)

Paylaş

Benzer Yayınlar

ESKİ MISIRDA AŞKLAR BİR BAŞKA: 1300 YILLIK AŞK MEKTUBU
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.