26 Eylül 2018 Çarşamba

SAĞ BURUN DELİĞİNİZİ SEVİN

Eğer nane veya vanilyanın kokusundan keyif almak istiyorsak;  sol burun deliğimizi bastırarak kapatıp kokuyu sağ burun deliğimizden içimize çekmemiz gerekiyormuş.





California Üniversitesi‘nden Larry Cahill bu sonuca ulaşmak için şöyle bir araştırma yapmış. Gönüllülerden oluşan 32 kişiye hindistancevizinden limona kadar değişen sekiz farklı koku verilmiş. Deneyde parfüm damlaları da kullanılmış fakat damlalar kapalı tüplerde saklanıldığından ne oldukları belli olmuyormuş. Gönüllülerden burun deliklerinden birini kapatarak her tüpü iki saniye boyunca koklamaları istenmiş. Her koku için bir puan vermişler. Bir dakikalık aradan sonra araştırmacılar bir sonraki kokuyu sunmuşlar. Bu şekilde sekiz farklı koku denekler tarafından puanlanmış.


Bir hafta sonra tüm deney bir farkla tekrarlanmış: Gönüllülerden bu kez diğer burun delikleriyle koklamaları istenmiş. Peki bu bir fark yaratmış mı? Cevap: kesinlikle evet! 


Sağ burun deliği ile koklamak daha fazla zevk verirken, sol burun deliğini kullanmak parfümlerin isimlerini belirlemede daha doğru sonuç veriyormuş. Bunun açıklaması ise, burun deliklerimizin koklayarak topladıkları verileri beynin bağlı oldukları tarafına yollamalarıymış. Yani beynin sağ tarafı duygularla daha ilgili olduğu için kokulardan daha fazla keyif alıyormuş. Beynin sol tarafı ise daha çok lisan oluşumuyla ilgili olduğu için anason ve karamel gibi kelimeleri sol burun deliğimizden aldığımız kokularla eşleştiriyormuş. 


Demek ki her koku seninle daha güzelmiş; benim güzel, minik ve sevimli sağ burun deliğim :) Gel sarılalım gelllll :)

Paylaş

Benzer Yayınlar

SAĞ BURUN DELİĞİNİZİ SEVİN
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.