9 Ağustos 2018 Perşembe

ABD DOLARINDA İLK SİYAHİ KADIN PORTRESİ DÖNEMİ

Artık 20 dolarların üzerinde ABD tarihindeki en önemli insan hakları savunucularından kölelik karşıtı Harriet Tubman'ın portresi yer alacak.





20 dolarlık banknotun ön yüzünde yer alan ve zamanında köle sahipliği de yapan eski başkan Andrew Jackson yerini, bir köle olarak dünyaya gelip özgürlüğünü kazanan ve beraberinde de 70 köleyi özgürlüğüne kavuşturan Harriet Tubman'a bırakacak. Jackson ise arka yüze taşınacak. 


Harriet Tubman Kimdir?

Harriet Tubman, 1820'de köle olarak dünyaya gelmiş ve Abraham Lincoln'ün köleliği kaldırmak üzere yaptığı girişimler sonucu çıkan ABD İç Savaşı'nda 70 köleyi kurtarmıştır.


Tubman, 70 köleyi, köleliğin yaygın olduğu Güney eyaletlerinden trene bindirerek kölelik karşıtı olan Kuzey eyaletlerine kaçırmıştır. Ancak Tubman bununla da yetinmemiştir. Tubman kölelikten o kadar nefret etmiştir ki sadece kaçmak değil, köleliği savunan güney eyaletlerini de çökertmek istemiştir. Bu nedenle iç savaş sırasında düşman hattının arkasına sızan keşif ekiplerine katılmış ve Kuzey Birliklerine Güney Birliklerinin mevzilerini ihbar etmiştir.


Paylaş

Benzer Yayınlar

ABD DOLARINDA İLK SİYAHİ KADIN PORTRESİ DÖNEMİ
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.