9 Ağustos 2018 Perşembe

SESSİZ BİR YER (A QUIET PLACE)

Sessiz Bir Yer filminin yönetmen koltuğuna, 1979 ABD doğumlu ”Brief Interviews with Hideous Men(2009), The Hollars(2016)” filmlerinin yönetmenliğini de yapan John Krasinski oturmuş. Krasinski, yirmiye yakın filmde oyuncu olarak görev alırken, kariyerine yönetmen- oyuncu olarak devam etme kararı almış. Sessiz Bir Yer filminde başrolü de Emily Blunt ile paylaşan yönetmenin senaryoda da katkıda bulunmuş.




Sessiz Bir Yer, seyirciye şiirsel bir sadelik sunan iyi bir gerilim filmi. Filmi baştan sona nefeslerinizi tutarak izliyorsunuz. Dünyanın bir şekilde yok olduğu kıyamet sonrasında (Filmde, Dünyaya ne olduğu konusunda en ufak bilgi verilmiyor) insanlara yaşam hakkı tanımayan ”Alien” cinsi yaratığa benzeyen bir tür ortaya çıkmıştır. En ufak gürültüleri bile anında algılayan kulak yapısına sahip yaratıklardır bunlar. Sonrası ölüm…



Konuşmalarını işaret diliyle yapan beş kişilik bir aile, yaratıkların cirit attığı ortamda hayatta kalmaya çalışmaktadır. Küçük çocuklarının, oyuncağı ile çıkarttığı küçük bir gürültü sonrasında yerleri deşifre olur ve aile ile yaratıklar arasında kaçıp kovalama süreci başlar.




Şimdi gözlerinizi birkaç dakikalığına kapatın. Uzun yıllar konuşmadığınızı ve hiçbir şekilde gürültü yapamadığınızı düşünün.  Üstelik hayatta kalmak için bunun zorunlu olduğunu da düşünün. Çok zor değil mi? Filmi izlerken karakterlerin yaratıklara yakalanmamak için konuşamaması ve gürültü yapamaması konuşmayı seven biri olarak açıkçası beni baya gerdi. :)




Düşünsenize, öyle bir ortam ki şarkı söyleyemiyorsun, çığlık atamıyorsun, en önemlisi tek harf dahi dudaklarından dökülemiyor! Ve böyle bir ortamda anne-baba olarak çocuklarına, yaşamlarını devam ettirebilmek için sessiz kalmayı öğretirken, en ufak tıkırtının bile hayatını kararttığı dünyaya (yetmez ama evet deyip) hamile kalarak çocuk getirmeye çalışıyorsun. Ayrıca küçük kardeşinin ölümünden kendini sorumlu tutan ve suçluluk duyan bir de işitme engelli kızın var. Dram...


Çoğu korku-gerilim filmlerinde baskın olan gürültüdür. Ses efektleri ile seyirciye sürekli bir baskı uygulanır. Bu film öyle değil. Gereksiz bam gümler yok yani. Karakterler olabildiğince insani ve gerçek. Ayrıca silah kullanılmaması da klas durmuş hani. 




Sessiz Bir Yer filminde, bir derece inanılabilir dramatik gerilimli bir ortam yaratılmış. Senaryo akıcı, kurgusu da iyi yapılmış. Olay örgüsüne uygun müzikler ve ses efektleri tam tadında. Oyunculukları beğendim. Emily Blunt, bana göre kariyerinin en iyi performansını sergilemiş olabilir.


Açılış sekansını yüreklere kazınan büyük bir dramla yapan Sessiz Bir Yer,  Gerilim-korku türünün ötesine geçerek, çölde zor bulunan vaha gibi. Şans verin bence. Bu arada filmdeki sessizlik bulaşıcı, seyrederken bir noktadan sonra sizde sessiz konuşmaya başlayacaksınız. 

-Hayatım bir bardak su verir misin? (kısık sesle)
+Ne dedin? (kısık sesle)
-Su, su (kısık sesle)
+HEEE SUUU ! (Allahtan alien’lar yok)

Paylaş

Benzer Yayınlar

SESSİZ BİR YER (A QUIET PLACE)
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.