11 Temmuz 2018 Çarşamba

DOĞAL REÇETE: ADAÇAYI


Yaraları iyileştiriyor, beyni güçlendiriyor, mide bulantısına iyi geliyor, toksinlerin atılmasını sağlıyor, stresi azaltıyor yani demem o ki adaçayının faydaları saymakla bitmiyor canlar...


Bir çok soruna iyi gelen ve hastalıkları önleyici aynı zamanda giderici özelliği bulunan adaçayı bitkisi, ülkemizde yetişen şifalı bitkiler arasında yer alıyor. Kış aylarında özellikle soğuk havalarda daha çok tüketilse de bence yaz mevsiminde de bitki çaylarından vazgeçmemeliyiz. Şimdi gelelim bugünün konusu olan yumuşak içimli ve güzel kokulu adaçayının faydalarına;





•Yaralarınızın iyileşmesine yardımcı olur.
•Dişleri beyazlatmak gibi bir özelliği bulunan adaçayını toz haline getirerek dişlerinizin üzerinde gezdirebilirsiniz.
•Kepek sorununuza çözüm sağlar.
•Zihni güçlendirir. Bu nedenle unutkanlık problemi yaşayan kişiler tüketebilir.
•Mide bulantısını geçirir.
•Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Yani antioksidandır.
•Karaciğeri temizler.
•Stresi ve sıkıntıyı azaltır, rahatlayıp gevşemenize yardımcı olur.
•Sinirsel kaynaklı baş ağrılarını hafifletir.
•Boğaz ağrısına iyi gelir.
•Gargara suyu olarak kullanılabilir.
•Halsizliği önler.
•Sindirim sistemini korur ve ishale iyi gelir.
•Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir.
•Egzama ve sedef gibi ciltte oluşan rahatsızlıklara karşı faydalıdır.
•Depresyona karşı etkilidir.
•Selülit sorununu azaltır ve oluşumunu önlemeye karşı yardımcıdır.


Adaçayı nasıl demlenir?

Aktarlarda hem taze hem de poşet olmak üzere iki çeşit adaçayı bulunur. Genellikle taze adaçayı alıp demlenerek tüketilmesi daha uygundur.

Taze adaçayı demlemek için; taze veya kurutulmuş adaçayı yapraklarını güvenilirliğinden emin olduğunuz bir aktardan satın alın. Çayı demlemek için benim gibi bitki çayı demleme termosu kullanın, inanın çok pratik oluyor. Bu termoslar genellikle iki büyük çay fincanı ölçüsünde çay alabiliyor. Demlemek için 6-7 adet adaçayı yaprağı ya da tepeleme 1 çay kaşığı ufalanmış kuru adaçayı yaprağı kullanabilirsiniz. Bu iki kişi için yeterli olacaktır. Suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra ocağı iyice kısarak hazırladığınız 6-7 tane adaçayını kaynayan suyun içerisine atın. Bu şekilde 1 dakika daha kaynatın. Daha sonra ocağın altını kapatarak demlenmesini bekleyin. Demlenmesi için 5 dakika beklemek yeterli.

Adaçayının faydalarından yararlanmak için günde 2 çay bardağı içebilirsiniz. Ancak 2-3 çay fincanından fazla içmemeye dikkat etmek gerekiyor. Her gün değil gün aşırı bir bardak şeklinde de akşamları uyumadan önce içebilirsiniz. Adaçayını çok miktarda tüketmeyin çünkü hassas bünyelerde kan basıncını arttırabiliyor. Hamilelerin ve emziren annelerin ise Adaçayı tüketmesi önerilmiyor.



Adaçayı gargarası nasıl yapılır?

Adaçayı gargarası için 1 su bardağı suyu cezveye koyup içerisine 1 tatlı kaşığı taze adaçayı yoksa 1 adet poşet adaçayını koyup kısık ateşte kaynatın. Takriben 10 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın ve demlenmeye bırakın. Ilındıktan sonra günde 2 veya 3 kez gargara yapabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz adaçayı gargarasını bir gün boyunca kullanabilirsiniz. 

Adaçayı gargarasının faydalarına gelince; ağız kokularına karşı etkilidir. Boğaz ağrısı ve boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir, öksürüğün giderilmesinde yardımcıdır. Diş eti iltihabının tedavisinde etkilidir. Ayrıca geniz akıntısına iyi gelir. Hamilelik döneminde ise adaçayı gargarası yapmamak gerekiyor!

Şifa ile kalın :)

Paylaş

Benzer Yayınlar

DOĞAL REÇETE: ADAÇAYI
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.