21 Temmuz 2018 Cumartesi

ÇÖPLÜK KRALI (GARBAGE KING) - ELIZABETH LAIRD

Etiyopya’nın başkenti, Addis Ababa. Kentin iki yüzü; kaybolmuşların gölgelere saklandığı sokaklar ve zenginlerin şatafatlı ışıklarla donatılmış villaları. Mamo ve Dani. İki çocuk. Kendilerini aniden yurtsuzluğun, kimsesizliğin, yalnızlığın, korku ve çaresizliğin içinde bulan iki çocuk. İki kaçak. Yüzlerine kapanan kapılar, kaçtıkları yere dönmekse olanaksız.


Sokaklar… Kimsesizliğin o sert yüzü. Artık Mamo ve Dani için yalnızca sokaklar var. Biri kaçırılıp satıldığı çiftçinin elinden firar ederek atıyor kendini başkentin sokaklarına, diğeri ise villasının kapısından korku içinde usulca süzülerek bırakıyor kendini acımasız bir savaşın tam ortasına.




“Sanki ayaklarının dibinde derin bir çukur açılmıştı, insanın düşmekten ödünün kopacağı ama içine yuvarlanmanın çok kolay olduğu bir çukur.”

Elizabeth Laird’ın Çöplük Kralı adlı romanı, Etiyopya’daki sokak çocuklarının gerçek öyküsünden yola çıkarak yazılmış. Aslında iki çocuğun mücadelesi üzerinden bir çok şey anlatmayı başarabilen bir kitap. Dokunaklı bir dili olsa da her cümlenin altından cesaret çıktığını hissediyorsunuz.

Mamo ve Dani sokaklarda hızla büyür. Olgunlaşır. Kişilikleri ağırlık ve bütünlük kazanır. Zira sokaklar hep çabuk büyütür. Laird, bir yandan Etiyopya’yı, sokakları ve çaresizliği anlatırken diğer bir yandan umudu yakamızdan hiç düşürmüyor. Direnmeyi, ayakta kalmayı, savaşmayı ve birlik olmayı anlatıyor. Çöplük Kralı olmanın bile insanı mutlu edebileceğini aşılıyor. Saçma tesellilerle bizi kandırmak yerine, her ne olursa olsun, tüm olanlara ve olabileceklere rağmen asıl güç, yaşamın ta kendisidir diyor bir nevi. Uzanacak bir dosta sahip olmanın eşsiz neşesiyle etrafımızı sarıyor, insanın en olanaksız anda bile kendine yeni bir seçenek yaratabilme gücü ile umut veriyor. İnsanların en korkunç yanlarını anlatırken, aynı zamanda yüzlerimizde kendine yer edinen gülümsemelerden, susturulamayan sevinçlerden söz etmeyi asla bırakmıyor.

Beyaz Balina Yayınlarından çıkan ve Zarife Biliz’in imzasını taşıyan Çöplük Kralı’nın çevirisi çok profesyonel. Editörel çalışma titizlikle yapılmış. Sayfa düzeni temiz, okunaklı. Kapağı ise,  “Az çoktur aslında “ fikrinden yola çıkılmış gibi sade fakat etkili ve özgün bir tasarıma sahip.


Kitap kokusuyla kalın…




Paylaş

Benzer Yayınlar

ÇÖPLÜK KRALI (GARBAGE KING) - ELIZABETH LAIRD
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.