30 Temmuz 2018 Pazartesi

AKILLI GÖRÜNMENİN YOLU MEĞER SAĞ YANAKMIŞ (!)

Hollanda’daki Leiden Üniversitesi, profesör portrelerinden oluşan büyük bir koleksiyona sahipmiş. Bu portrelerin birçoğu, bir yanağın diğerinden daha önde durduğu  “dörtte üç “ portrelermiş. Leiden’ deki Hollandalı davranış biyoloğu Carel ten Cate dört yüzyıl boyunca poz veren profesörleri incelemiş ve bir kalıp keşfetmiş.




Bilimcilerin çoğu izleyiciye sağ yanaklarını dönmüş ama neden? Cate araştırması esnasında Avustralya’da yapılmış ilginç bir deneyi fark etmiş. Deneyde, fotoğrafları çekilmeden önce deneklere ya aileleri ya da Avustralya Ulusal Bilim Akademisi için poz verdikleri söylenmiş. Akrabalarına poz verirken katılımcılar bilinçsizce fotoğraf makinesine sol yanaklarını dönmeyi tercih ederken, bilimsel topluluk için poz verenler ise daha çok sağ yanaklarını göstermeyi tercih etmiş. Bunun açıklaması ise tamamen beynimizde yatıyormuş. Duygularımızın birçoğu beynimizin sağ bölümünde işleme tabi tutuluyormuş. Bu bölüm yüzümüzün sol tarafını kontrol ettiği için biraz sol yanak göstermek duyguları ifade etmek için en iyisiymiş. Yüzün sağ tarafını kontrol eden beynin sol bölümü ise çözümleme konusunda iyiymiş. Sonuçta başımızı hafifçe çevirerek duygusal veya çözümleyici tarafımızı vurgulayabiliyormuşuz. 


İnsanlara sağ yanağımızı döndüğümüzde gerçekten de daha mı akıllı görünüyoruz peki? Cate tüm bu bilgiler ışığında; 80’den fazla gönüllüden, çok sayıda portre fotoğrafa not vermelerini istemiş. Katılımcılar fotoğraflardaki insanların ne kadar bilimsel göründüğünü, 1 ile 6 arasında not vererek değerlendirmiş. Verilen cevapları analiz ettiğinde ise şu sonuca ulaşmış:

Evet, insanlara sağ yanağımızı döndüğümüzde daha akıllı görünüyormuşuz !


Sağ sol fark etmez, akıllı olmayanı hayat affetmez bence :)

Paylaş

Benzer Yayınlar

AKILLI GÖRÜNMENİN YOLU MEĞER SAĞ YANAKMIŞ (!)
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.