12 Temmuz 2018 Perşembe

12 TEMMUZ DÜNYA BASİTLİK GÜNÜ VE GÖNÜLLÜ BASİTLİK


Güne kimlik veren ABD'li yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist Henry David Thoreau’dur. Doğum günü olan 12 Temmuz, Basitlik Günü bir diğer tabirle Gönüllü Basitlik Günü olarak tarihte yer almıştır. İnsanları basit yaşamaya özendirmek ve hayata karşı sade bir bakış açısı benimsetmek, ayrıca dünyayı daha iyi ve yaşanılır bir yer haline getirmek için katılımcıları bu amaç doğrultusunda bir şeyler yapmaya teşvik etmek günün anlamını en iyi özetleyen cümlelerdir. 



Sade hayat, tası tarağı toplayıp şehri bırakarak köyde yaşamak ya da bir hippi olmak ve ya her şeyden vazgeçerek kendimizi dağa taşa, yollara vurmak değildir. Bir mağarada yaşamak, modern tıbba sırt çevirmek, bilim ve teknolojiden vazgeçmek de değildir. Yanlış anlaşılmaması için basitliği açıklığa kavuşturmak adına bir kaç noktaya değinmemde fayda var. Gönüllü basitlik, bazen yoksulluğu yüceltmek ya da romantikleştirmek olarak anlaşılabiliyor. Belki de basitlik yanlısı destekçilerin bazılarının – örneğin; Diogenes, St Francis, Gandhi, vb. – gerçekten de bir çok şeyden vazgeçerek yoksulluk içeren hayatlar yaşaması insanlarda böyle bir algı yaratıyordur. Bu aşırılık, basit yaşamın tanımlayıcı ya da gerekli bir özelliği olduğu düşünülürse, bu sadeliğin yanlış anlaşılmasına neden olur. Dahası basitlik savunucularının, dünyada maddi yoksullukla ezilerek yaşayanların durumunu göz ardı ettiği şeklinde anlaşılmak gibi bir riski de vardır, bu noktada gönüllü basitliğin doğru bir şekilde anlaşılması büyük önem taşımaktadır. Yani gönüllü basitlik yoksulluk, yoksulluğu yüceltmek gibi anlamlara gelmez. 




Tam tersi gönüllü sadelik, özgürlüğün güçlü bir ifadesi olarak anlaşılmalıdır. Daha iyi bir yaşamın ve daha iyi bir dünyanın doğacağına olan inançla daha az eşya ile yaşamak tercihi, bu eşyaya esaretten özgürleşmektir. Bu tür bir hayat aynı zamanda maddi olmayan boyutlarda zengin bir yaşam yaratırken, bu da maddi yeterliliğin doğru anlaşılması ve bunun elde edilmesinin önemini göstermiş olacaktır.

Ekolojik farkındalık, tutumlu tüketim ve kişisel gelişim gibi üç temel unsura dayanan gönüllü basitlik, insanların hayatlarını değiştirmelerine ve daha iyi bir dünya yaratmalarına yardımcı oluyor. Dahası Gönüllü Basitlik sonrasında asıl çelişkiler doğa ile aranızdaki çelişkiler haline geliyor. Yani yapay şeylerle hayatınızı karmaşıklaştırıp zorlaştırmıyor ve daha mutlu olmanızı sağlıyor.

Nasıl kutlamalıyız?

-Basitlik Gününde bizi zorlamayacak ve keyif almamızı sağlayacak şeyler yapalım. Bakarsınız bu gün için yaptıklarınız tüm hayatınızı etkilemiş ve yaşam tarzınız olmuş.
-İhtiyacınız olanı ihtiyacınız kadar alın. 
-Önemlileriniz listesi yapın. Sonra bu önemlileri puanlayarak değerlendirin ve daha az önemli çıkanları hayatınızdan çıkartın. Onlar kim ki size yük olsunlar?
-Her zaman satın almak istediğiniz pahalı bir şey mi var? Satın almak yerine, parayı hak eden bir organizasyona bağışlayın.
-Zamanınızı ve varsa paranızı, seçtiğiniz bir nedenden dolayı çalışan yerel bir kuruluşa gönüllü olarak verin.

Not: Henry David Thoreau’nun hayatı ve felsefesi hakkında daha fazla bilgi edinmenizi ve yazdığı kitap ve denemeleri okumanızı öneririm. 

Sadelikle kalın… :)

Paylaş

Benzer Yayınlar

12 TEMMUZ DÜNYA BASİTLİK GÜNÜ VE GÖNÜLLÜ BASİTLİK
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.