13 Temmuz 2018 Cuma

GÜNEŞ KREMİ NASIL SEÇİLİR? SPF NEDİR? GÜNEŞ KREMİ KULLANMAYI BİLİYOR MUSUNUZ?

Güneş Kremi Nedir?

Cildi güneşin zararlı ışıklarından koruyan kremlerdir. Bu kremler kimyasal ve fiziksel olmak üzere ikiye ayrılır. Her ikisinin de yapısı birbirinden farklıdır. 

Kimyasal Güneş Kremlerin özelliği, sürüldüklerinde cilt tarafından hızla emilmeleridir. Makyaj öncesi kullanılacak ise cilde temas etmesi açısından uygulamada ilk sırada olmalıdır. Güneş ışınlarını hızla emerek ciltte enerjiye dönüştürme özellikleri vardır. Bitkilerin moleküllerinin sentezlenmesi ile elde edilirler.




Fiziksel yani Mineral Güneş Kremleri ise; cilt tarafından emilmezler ve sürüldüklerinde ciltte beyaz bir tabaka oluştururlar. Cilt üzerinde bariyer görevi görerek cildi zararlı ışınlardan korurlar. Bu nedenle uzmanlar tarafından daha etkili olduğu açıklanmıştır.

Güneşten bize yansıyan ışınlar UV yani ultraviyole adıyla bilinir ve üç kategoriye ayrılır:

- UVC; bizlerin atmosfer altında olmamızdan dolayı zararlı etkilerini hissetmediğimiz ve atmosfer tarafından emilen ışınlardır. Yani bizlik bir durum yok.
- UVB; kansorojen ve deri altına temas eden ışınlardır. En zararlı ışın kategorisi diyebiliriz. Bu ışın, güneş ışınlarının %5’ ini oluşturuyor.
- UVA; bize ulaşan ışınların %95’ ini oluşturuyorlar. Büyük bir kısmı atmosfer tarafından emiliyor. Sağlımıza daha az tehlike arz etmesine rağmen uzmanlar kanser tehlikesi barındırdığı konusunda hemfikirler. 


Güneş kremi seçerken içeriğinde oksibenzon (oxybenzone) ve vitamin A (retinil palmitat) bulunan kremlerden uzak durmakta fayda var. Çünkü kansorojen etkiler oluşturuyorlar.


SPF Nedir? 

Güneşte kalma süresini ve güneşi filtreleme derecesini ölçen birime verilen isimdir. SPF yalnızca UVB ışınının filtreleme oranını ölçer. SPF 100 koruma faktörü diye bir şey yoktur çünkü güneş ışınlarından %100 korunabilme gibi bir ihtimal yoktur. SPF okumaya gelince; örneğin SPF 15 demek sizin 15 dakikada alacağınız zararı 150 dakikaya kadar uzatması demektir. 




Güneş Kremlerinin Etkileri:  

Güneş kremleri maksimum iki ya da üç saat kadar etki sağlarlar. Yani sürdüğünüz krem bu süreçte etkisini kaybeder ve tazelenmesi gerekir. Bunun için SPF içeren pudralar ve sabitleme spreyleri kullanabilirsiniz.

Güneş kremlerini makyajdan önce sürün ve emildikten sonra makyaj yapın. Bu arada söylememde fayda var, her sürdüğünüz ürünle güneş kreminin etkisini daha da azaltmış olacaksınız.

Özellikle kimyasal kremler cilde ilk olarak uygulanmalı ve emilmeleri beklenmelidir. Suya dayanıklı kremler ise; deniz, havuz gibi suya çokça temas ettiğimiz yerlerde dayanıklı değillerdir. Terleme, yüze su değmesi gibi hafif durumlarda koruyuculukları daha kalıcı oluyor.

Güneş kremini ne kadar az kullanırsanız etkisini o kadar azaltmış olursunuz. Bu nedenle mutlaka yeteri kadar uygulayın.


Güneş ışınlarının verdiği zararla her yıl yaklaşık olarak 66.000 kişi hayatını kaybetmektedir. Bu zarar erken yaşlanma, çeşitli göz hastalıkları ve cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. 

Tam da bundan dolayı sürün, sürdürün canlar…

Güneşiniz bol olsun, güneş kreminiz daha bol :)

Paylaş

Benzer Yayınlar

GÜNEŞ KREMİ NASIL SEÇİLİR? SPF NEDİR? GÜNEŞ KREMİ KULLANMAYI BİLİYOR MUSUNUZ?
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.