22 Kasım 2018 Perşembe

EN BÜYÜK KORKUSU GERÇEK OLMUŞTU ÖYLEYSE ARTIK ÖZGÜRDÜ - J.K.ROWLING

Aralık 1993’te, eski öğretmen ve çiçeği burnunda bir yazar olan Joanne Rowling, Portekiz’deki altı aylık kızının babasından kaçarak yerleştiği İskoçya Edinburgh’da kiralık bir dairede yaşamaya başlamıştı. Elinde, birkaç yıl önce Londra’ya giden kalabalık bir trende seyahat ederken kurguladığı ve önceki yıl Porto kentinde öğretmenlik yaparken boş vakitlerinde kağıda döktüğü bir öykünün ilk üç bölümünden başka hiçbir şey yoktu. Yapacak pek bir şey olmadığı için genç anne bebeğiyle birlikte yürüyüşe çıkıyor ve bebeği uykuya dalınca bir kafeteryada oturup yazmakta olduğu öykü için yeni bölümler üzerinde çalışıyordu...




Rowling, çoğu şeyin aleyhine işlediği böyle bir ortamda adını Harry Potter ve Felsefe Taşı koyduğu bu öykünün taslağını 1995 yılında tamamladı ve ilk üç bölümü kendisini temsil etmeyi kabul eden Christopher Little Literary Agency’ye teslim etti. Temsilci, sonraki on iki ay boyunca tam on iki editörden metnin “çok uzun” olduğu gerekçesiyle hayır cevabı aldı. Görünen o ki kimse öyküye ilgi duymamıştı.


Rowling bu durum karşısında yenildiğini, kaybettiğini hissettiğini 2008’de söylediği şu sözlerle itiraf etmişti: “Eğer gerçekten başarılı olduğum başka bir alan olsaydı tümüyle ait olduğum alanda başarıya ulaşma kararlılığını kendimde bulamazdım. Artık özgürdüm çünkü en büyük korkum gerçek olmuştu ve hala hayattaydım. Ve hala taparcasına sevdiğim bir kızım vardı. Ve eski bir daktilom ve büyük bir fikrim vardı.”




Yazar bu dönemde sosyal yardım ödeneğiyle yaşamını sürdürdü. Sonra, 1996 yılında, Londra’daki Bloomsbury Yayınevi’nde editör olan Barry Cunningham kitabın birkaç bölümünü hafta sonu incelemek üzere evine götürdü. Ancak Bloomsbury’nin kitabı yayınlamaya karar vermesi yayınevinin müdürü Nigel Newton’ın sekiz yaşındaki kızı Alice sayesinde mümkün oldu. 


Kitabın ilk bölümünü okuyan Alice babasına, “Bu diğer her şeyden çok daha iyi” diyerek sonraki iki bölümü de istedi ve bunun üzerine Bloomsbury taslak için 1.500 sterlin ve satılacak olursa da her kitap başına telif ücreti teklif etti. Ayrıca çocuk kitaplarının satılmasının çok zor olduğu ve bu işten para kazanamadığı için kendisine “doğru dürüst bir iş” bulması tavsiye edildi. :)


Rowling, 1997 yılında İskoç Sanat Konseyi’ne hibe için başvurdu ve 8.000 sterlin aldı. Böylece bir süre daha yazmaya devam edebildi. 1997 Haziran ayında kitabının 500 adetlik ilk baskısı yayınlandı ve bunlardan 300 tanesi kütüphanelere dağıtıldı. Bu ilk baskılar bugün koleksiyoncular arasında tanesi 40.000 sterlinin üzerinde fiyatlarla el değiştiriyor. :)




Kitabın satışları başlangıçta çok yavaştı ama Haziran ve Eylül arasında yerel basından olumlu eleştiriler gelmeye başladı ve bunu ulusal basın izledi. Ancak, Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın bugün 15 milyar dolarlık bir kitap ve film endüstrisi haline gelmesini sağlayan, yayınlanmasından altı ay sonra kazandığı Ulusal Kitap Ödülü olmuştur.


Gerçek şu ki bugüne kadar okuduğumuz neredeyse tüm başarılı kitaplar, geçmişte teptikleri fırsatlardan dolayı hayıflanan yayınevleri tarafından defalarca reddedilmiştir. Ve evet, yükselmek için belki de yeterince dibe batmak gerekiyordur. Ne dersiniz?

Paylaş

Benzer Yayınlar

EN BÜYÜK KORKUSU GERÇEK OLMUŞTU ÖYLEYSE ARTIK ÖZGÜRDÜ - J.K.ROWLING
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.