22 Kasım 2018 Perşembe

ARABA KULLANIN VE AKCİĞERLERİNİZİ KORUYUN DİYORLAR!

Etrafımız ince bir tozla kaplıymış. Ve bu parçacıklar çap olarak 100 nanometreden küçük, saç telindense 800 kez daha inceymiş. Ayrıca akciğer ile kalp hastalıklarına sebep olabilirlermiş. 




Peki, bu ince tozu mümkün olduğu kadar az solumak için ne yapmalıyız? Imperial College London’da yapılan bir araştırma bizleri bu konuda bilgilendirmeye çalışmış. Araştırmacılar, Londra kalabalığında beş farklı ulaşım şeklini ele almış ve her birinde maruz kalınan ince toz miktarını ölçmüşler. 


O vakit gelelim sonuçlara: 

Ulaşım şekli
cm3 hava içindeki parçacık sayısı
Araba
40.000
Yürüyüş
50.000
Bisiklet
80.000
Otobüs
90.000
Taksi
100.000


Peki, neden arabadaki değerler en iyisi? Çünkü sürücü ve yolcular, kapalı camlar ve havalandırma sistemi sayesinde, dışarıdaki hava ile doğrudan temas etmiyorlarmış. Bu avantaj taksi ve otobüsler için trafikte geçirdikleri uzun saatler boyunca içlerinde ince toz birikimi meydana geldiği için geçerli değilmiş. 


Peki, bisikletliler neden yayalardan daha fazla toz soluyor? Çünkü bisikletçi, egzoz dumanlarına daha yakın seyrediyormuş. Ve bu durum birkaç metrede bile gerçekten büyük bir fark yaratıyormuş. Ayrıca binalara yakın yürüyen yayalar, kaldırımın yol tarafından yürüyenlere kıyasla yüzde 10 daha az ince toz soluyormuş.
















Paylaş

Benzer Yayınlar

ARABA KULLANIN VE AKCİĞERLERİNİZİ KORUYUN DİYORLAR!
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.