14 Kasım 2018 Çarşamba

BİR "İLK" HİKAYESİ

Avrupa’da, Ortaçağ’dan beri yolların güvenli olmamasından dolayı, mektubun taşıma ücreti alıcı tarafından ödeniyormuş. Bu durum çoğu zaman ilginç ve bazen de altından kalkılamaz durumlara yol açıyormuş.




1840 yılında Londra’daki İngiliz Posta İdaresi’nin sonradan yöneticisi olan Sir Rowland Hill, ilginç bir olaya tanık olmuş. İskoçya’ya yaptığı bir yolculuk esnasında, genç bir kızın taşıma ücretini ödeyemediği için nişanlısından gelen mektubu postacıya geri verdiğini görmüş. Bunun üzerine ücreti kendisi ödemiş. Genç kız ona teşekkür etmiş fakat bu paraya gerek olmadığını söylemiş. Çünkü zarfın üzerindeki adreste bir düzenleme yaparak, nişanlısından gelen mektubu para ödemeden de alabileceğini açıklamış.




Bu olaya tanık olan Hill, mektup yollanırken para ödenmesini zorunlu hale getirecek bir yöntem geliştirilmesi gerektiğini düşünmüş. Taşıma ücretinin zarfın üstüne yapıştırılan küçük bir etiket bedeli olarak, mektubu gönderen tarafından ödenmesi ilkesini önermiş. Bu öneri İngiliz hükümeti tarafından kabul görmüş ve ardından Kraliçe Victoria’nın resmini taşıyan ilk posta pulu basılmış. 158 bin adet basılan pul, 6 Mayıs 1840 tarihinde satışa sunulmuş.

Paylaş

Benzer Yayınlar

BİR "İLK" HİKAYESİ
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.