Genellikle yiyecek etiketlerinin amacı dikkatinizi bir hayli dağıtmaktır. Başına yağsız, az yağlı, sağlıklı gibi tabirler getirilerek kulağa mantıklı ve resmi gelen ürünler sizi yanlış yönlendirebilir. Mesela yağsız terimi genellikle o yiyeceğin şekerle dolu olduğu anlamına gelir. Ayrıca, besleyici maddelere dair gördüğünüz rakamları yorumlamak da oldukça güç olabiliyor.
Tam da bu yüzden etiketleri gözden geçirirken, şunları aklınızda bulundurun:
• Az malzeme daha iyidir. Ve genellikle ürünün içindekiler bölümünde ne olduğunu bilmediğiniz bir madde var ise, bunun doğadan gelmiyor olma ihtimali yüksektir.
• Sadece kalori kısmına takılmayın, paketin kaç porsiyon içerdiğini de bakın. Yani paketin üzerinde 100 kalori yazması size çok gelmeyebilir ta ki 3.5 porsiyon içerdiğini anlayana kadar.
• Şekeri porsiyon başına 4 gramdan az tutmaya çalışın.
• Sodyum ve karbonhidrat oranlarına göz atın. Bir porsiyon için tavsiye edilen günlük oranına dikkat edin.
• %100 doğal gibi tabirler sizi yanıltmasın. Zira şeker de tamamıyla doğaldır.
Paylaş
YİYECEK ETİKETLERİNİ DOĞRU OKUMA REHBERİ
4/
5
Oleh
Elifobya