11 Ağustos 2018 Cumartesi

4.500 YILLIK KADIN İSKELETİNDE GİZEMLİ SÜSLEMELER KEŞFEDİLDİ

Polonya ve Ukraynalı arkeologlardan oluşan bir ekip, birkaç yıl önce bir dizi höyüğü inceledi ve höyüklerden birinde 25-30 yaşlarında genç bir kadın iskeleti buldu.

4.500 yıl önce günümüz Ukrayna’sında yer alan Dinyester’in ortalarında gömülmüş genç kadının kemiklerinin eşsiz süslemelerle dolu olduğu keşfedildi. Bilim insanlarına göre bu işaretler ölümden ve bedenin çürüme sürecinden sonra yapılmış.




Poznań’daki, Adam Mickiewicz Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü’nden Danuta Zurkiewicz, “Gömütü çizimleyip, fotoğraflarken, iskeletin her iki dirsek kemiğinde de paralel çizgi desenleri dikkatimizi çekti. Fakat izlerin hayvanlar tarafından oluşturulmuş olabileceğini düşünerek bu keşfe o anda kuşkuyla yaklaştık.” dedi.




Yapılan analizler ve bir dizi araştırma konuya ışık tutmayı başarabildi. Desenlerin insan elinden çıktığı kesinmiş. Bu süslemelerin kemik yüzeyindeki yeri ve boyanın uygulanışından açıkça anlaşılıyormuş. Bilim insanları, boya olarak muhtemelen odundan elde edilen katran gibi siyah bir madde kullanıldığını belirtiyor. Zurkiewicz, durumu, “Kadının ölümünden bir süre sonra mezarı açılmış, süslemeler yapılmış ve kemikler tekrar anatomik düzene sokulmuş” diyerek açıklıyor. Bundan yıllar önce ne kadar karmaşık cenaze ritüellerinin yapıldığına da şahit oluyoruz böylece.




Şu ana kadar Avrupa’daki diğer tarihöncesi topluluklar arasında karşılaştırılabilir herhangi bir gelenek olmadığından bu buluşun eşsiz olma niteliği taşıdığı belirtiliyor.


Yaklaşık 4.500 yıl önce orta Dinyester bölgesinde yaşayan topluluk, göçebe çobanlıkla uğraşıyordu. Sonuç olarak, kalıcı herhangi bir yerleşim kurulmamıştı. Öyle ki bu durum, o döneme ait ev keşiflerinin yokluğundan da açıkça anlaşılmakta. Öte yandan ev ve yerleşimdeki anlayışın aksine, cenazeler için anıtsal gömütler yapılmış ve bunlar çağdaş toplulukların yaşamında önemli bir rol oynamıştı.


Zurkiewicz, “Ancak, kadınlar nadiren höyüklere gömülüyordu. O nedenle, kemikleri desenlerle süslenmiş bu kadının topluluğun önemli bir üyesi olması muhtemel” diyor.




Ekibin araştırmasının ilerleyen safhaları Baltic-Pontic Studies’in gelecek sayısında yayımlanacakmış, duyurulur.





Paylaş

Benzer Yayınlar

4.500 YILLIK KADIN İSKELETİNDE GİZEMLİ SÜSLEMELER KEŞFEDİLDİ
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.