31 Temmuz 2018 Salı

TOPLU GÖNDERMEYİN ŞUNLARI ARKADAŞIM.

Günlük yaşantımızda ya vakit darlığından ya da kolaycılıktan olsa gerek aynı anda on kişiye birden elektronik posta ve ya mesaj yolluyoruz. Peki bu yöntem ne kadar doğru?




Hayfa’daki İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden bu soruya cevap verebilmek için bir kadın yaratmışlar. Adı Sarah Feldman. Ona Yahoo’da bedava bir elektronik posta hesabı açmışlar ve onun ağzından, konusu  “ lütfen yardım edin “ olan bir mesajı çeşitli üniversite çalışanlarına göndermişler. Sarah’ın sorusu gayet basitti: Üniversitede biyoloji fakültesi var mıydı? Buna her alıcı cevap verebiliyor olmalıydı: Evet, var. Hayır, yok. Sarah elektronik postaları bazı alıcılara beşli gruplar halinde gönderirken, bazılarına teker teker isimlerine göndermiş. 


Toplu halde yollanan alıcıların yarıdan biraz fazlası elektronik postayı yanıtlamış. Kişisel olarak yollananların ise üçte ikisinden cevap gelmiş. Ayrıca bu kişiler cevaplarında daha fazla kelime kullanmışlar. Telefon numaraları, web adresleri gibi pek çok fazladan bilgi de vermişler. 


Yani bir elektronik posta ne kadar çok kişiye aynı anda gönderilmişse tatmin edici bir cevap alma olasılığı da o kadar azalıyormuş. Neden? Çünkü insanlar elektronik postalarında diğer alıcıları gördüklerinde kendilerini daha az sorumlu hissediyorlarmış. 


Bana çok mantıklı geldi, ya size?

Paylaş

Benzer Yayınlar

TOPLU GÖNDERMEYİN ŞUNLARI ARKADAŞIM.
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.