17 Temmuz 2018 Salı

HAYALİNİZDEKİ DAVETİYEYE ULAŞMAK İÇİN BAZI İPUÇLARI...


Davetiye, ister bir düğün planlıyor ister bir tanıtım organizasyonu düzenliyor olun kullanacağınız en önemli ve değer taşıyan araçlardan biridir. Günümüzde yalnızca bir davet aracı olarak değil aynı zamanda bir hatıra objesi özelliği de taşır. Özellikle de düğün ve nişan gibi özel günlerde organizasyonun en önemli ve en özel parçalarından biridir. Hatırlıyorum da bundan yaklaşık 10 ay önce şu aralar davetiye arayışımda ve seçimim süresince çok stresli zamanlar geçirmiştim. Hepinizin dilediği gibi bende davetiyemin çok özel olmasını ve benden izler taşımasını istiyordum. Kelebekleri ve mor rengi çok sevdiğim için davetiyemde bu iki unsuru ön plana çıkarmıştım.  Beş ya da altı kez düzeltme yapıp en sonunda içime sinen ve davetiyemi ellerine aldıklarında  “Bu kesinlikle Elif’in davetiyesi “ diyeceklerini bildiğim bir davetiyeye sahip oldum :)


Başarılı bir tasarımı olan davetiye; davetlileri hem düzenleyeceğiniz organizasyonun havasına sokacak hem de organizasyonunuzun önemini ve değerini vurgulayacaktır. Davet edeceğiniz kişileri şaşırtmak ve size özel bir davetiye olmasını istiyorsanız işte size bazı ipuçları…


Davetiye Metni

Şık bir davetiye tasarımında en önemli nokta, davetiye üzerinde yer alacak metindir. Basit ya da düz cümleler kullanmaktan kaçının derim. Örneğin, “Evleniyoruz!” gibi klişe bir ifade yerine “Sizleri bu mutlu günümüzde aramızda görmek bizi çok mutlu edecektir.” gibi bir ifade daha etkili ve hoş olacaktır. İnsanları o büyülü atmosfere ve havaya sokmak istiyorsanız, kelimelerin büyüsünden mutlaka faydalanın.


Font

Davetiye metninde kullanacağınız font, davetiyenizin bütününe nasıl bir etki eder. Bu yüzden etkileyici bir font kullanmayı tercih etmelisiniz. Çoğu matbaa firması, size zaten hazır davetiye şablonları gösterecektir. Tarzınızı yansıtan ancak çok da karmaşık olmayan fontları tercih edin. Tabi ki gösterişli bir font kullanmak isteyeceksiniz fakat davetli kişinin yazıları da görmesi gerekiyor değil mi? :) 





Renk

Evet, bütün renkler güzeldir ancak bazı renkler diğerlerine göre psikolojik açıdan daha şık bir etki bırakmaktadır. Özellikle davetiye tasarımında siyah, gri, mor ve altın sarısı gibi renkler; açık mavi, pembe, kırmızı ya da turuncu gibi renklere göre daha ciddi ve seçkin bir etki bırakır. Ayrıca, aynı rengin birden farklı tonunu kullanarak davetiyenizi hoş renk geçişleri ile romantikleştirebilirsiniz.


Arka Plan

Başarılı bir davetiyenin zemininde bol miktarda beyaz, açık gri ya da çok açık sarı gibi renkler tercih edilmelidir ki davet çağrınız kolayca okunabilsin ve kullanacağınız görseller ön plana çıkabilsin. Beyaz ya da kırık beyaz gibi renkler hem sadeliği hem de zarafeti temsil etmektedir. Bu iki rengi tercih ederek göze hoş ve aynı zamanda şık görünen bir tasarım elde edebilirsiniz.




Kağıt Çeşidi

Davetiyelerin görüntüsü elbette çok önemlidir ancak davetiyenin dokusu ile bırakabileceğiniz etkiyi de sakın hafife almayın. Dokunma duyusu insanoğlunun en kuvvetli duyularındandır ve bu duyu sayesinde dünyayı algılar. Dokulu (kısmi kabartma vb. kullanılan) ya da kadifemsi yumuşaklıkta bir kağıdın vereceğini duyguyu basit bir kağıt türü ile veremezsiniz.





Resim ve Görseller

Davetiyelerinize herhangi bir resim ya da görsel ekleyecekseniz, bu unsurların kağıdın görünüşü ve dokusu ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Görsel öğelerde tercih edeceğiniz renkler için tasarımda kullandığınız renkleri baz almayı tercih edin. Aşırı renk, karmaşık ve itici bir etki yaratacaktır. Romantik, nostaljik ve aynı zamanda şık bir etki için, siyah beyaz fotoğraflara yer vermeyi deneyebilirsiniz.




Semboller

Kullanacağınız semboller ile davetiyelerinizin etkisini baştan aşağıya değiştirebilir ya da güçlendirebilirsiniz. Metin ve renk unsurları gibi semboller de tasarımda büyük önem taşır ve bu yüzden dikkatli bir şekilde kullanılmaları gerekir. Tasarımın bütününe bağlı olarak gölgelendirmeler ya da kabartmalar, davetiyelerinize hem şık hem de göz alıcı bir özellik kazandırabilir.


Zarf

Davetiyenin şık ve benzersiz olması için ne kadar uğraştıysanız aynı şeyi zarf tasarımında da yapmalısınız. Zarf tasarımında da davetiyenizle uyumlu olacak fontları, renkleri, sembol ve görselleri kullanmanız gerekmektedir. 






Baskı sonrası Uygulamalar

Kısmı lak, kabartma lak, mat selefon, parlak selefon ya da yaldız gibi uygulamalar, davetiyelerinize hem stil bir dokunuş ve görünüş katacak hem de davetiyelerinizin kullanım ömrünü uzatacaktır ki sevdiklerimiz uzun yıllar bu mutlu günün anısını vitrinlerinde saklayabilsinler. Yani davetiyeleriniz sadece birer haberci değil, aynı zamanda birer hatıra niteliği de taşır. Bu yüzden de kullanım ömrünü artıracak uygulamalar kullanmanız, davetlilere ne kadar değer verdiğinizi gösteren bir hareket olacaktır.





Her gününüz en özel gününüz olsun canlarım...




Paylaş

Benzer Yayınlar

HAYALİNİZDEKİ DAVETİYEYE ULAŞMAK İÇİN BAZI İPUÇLARI...
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.