15 Kasım 2018 Perşembe

SON MOHİKAN BIALOWIEZA ORMANI

O, Avrupa'nın son balta girmemiş ormanı…







Varlığı M.Ö. 8000'li yıllara kadar uzanan Avrupa’nın en eski ormanı Bialowieza, Polonya ve Beyaz Rusya arasındaki sınırı kapsayan 1.500 kilometrekarelik alanın en görkemli sahibi. Bu devasa orman; dev ladin ağaçları, meşe ağaçları ve kül ağaçları ile Avrupa’nın en büyük memeli hayvanı visent yani Avrupa bizonu gibi soyu neredeyse tükenmek üzere olan 20 binden fazla hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca yaklaşık 900 bitki türünün olduğu orman, Avrupa’daki biyolojik çeşitliliğin korunması açısından da oldukça önemli.




Bialowieza, ölü odun, çürüyen ağaç, çalı çırpı ve dökülen yapraklar bakımından zengin olduğu için sayısız mantar, küf, bakteri ve böcek türüne rahat bir yaşam alanı olmuş. Özellikle nadir görülen iki böcek türü Buprestis splendens ve Pytho kolwensis’ lere bu ormanda varlığını sürdürüyor.




Bialowieza, Avrupa’nın en yüksek ağacı dahil olmak üzere boyu 40 metreyi bulan meşe ve dişbudak ağaçlarını barındırıyor ve bir bölümü binlerce yıldan beri insan eli değmeden -ki iyi ki değmemiş- varlığını sürdürüyor. 




Birleşmiş Milletler UNESCO örgütü tarafından 1979 yılında ‘Dünya Mirası Listesi’ ne alınan Bialowieza Ormanları’nın Beyaz Rusya sınırları içinde kalan bölümü ise doğal sit alanı olarak korunuyor.





Dilerim bir gün yolumuz kesişir Bialowieza ve o zamana dek kendini insanlardan koru olur mu?







Paylaş

Benzer Yayınlar

SON MOHİKAN BIALOWIEZA ORMANI
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.