21 Kasım 2018 Çarşamba

BİR GÜZEL İNSAN HİKAYESİ

O, 74 yaşında koca bir çınar…
O, yüzündeki o güzel çizgilerinde bilgelik biriktiren, kitapların dostu Abdülkadir amca…




Hatay'ın Erzin ilçesinin Başlamışlı köyünde yaşayan Abdulkadir Doğan, bakkallık mesleğinden emekli olduktan sonra, dükkânını kütüphaneye dönüştürmeye karar vermiş.




Gününün tamamını kütüphanesinde geçiren 74 yaşındaki Abdülkadir amca, okumaya ortaokul yıllarında başlamış. Kitap sevgisini Türkçe öğretmenine borçlu olduğunu söylüyor. Ailesinden aldığı az miktarda harçlığı kitap alarak değerlendirmiş.  60 yıl boyunca okuduğu tüm kitapları ve dergileri ayrıca sahip olduğu plakları, kasetleri biriktirmiş. Bakmış ki bu güzel eserler evine sığmıyor bakkalını kapatmış ve kendi kütüphanesini kurmuş.


Her gün işe gider gibi erkenden kütüphanesini açıp, burada kitap okuyarak ve müzik dinleyerek vakit geçiriyormuş. 




Tıpkı kütüphanelerde olduğu gibi kitap ve dergilerinin tamamını sınıflandırmış ve numaralandırmış. Ayrıca tuttuğu bir kayıt defteri de varmış. 




Son sözleri kendisine bırakmak lazım. Zira nasıl da güzel konuşuyor:


"Hayatım boyunca okuduğum hiçbir kitabı kaldırıp atmadım. Kütüphanemde bin 343 kitap bulunuyor. Kitaplarım genellikle din, tarih, edebiyat, kültür ve roman türünde. Arşivimde 357 dergi var. “


“Ayrıca müziğe de merakım var. Kütüphanemde halk ve sanat müziği ile mahalli sanatçılara ait 2 bin 500 kadar kaset ve plak var. Kendime burada bir dünya kurdum. Kitaplar en iyi dostum oldu. Bazen arkadaşlarım yanıma gelir, bazen de mahallenin çocukları gençleri gelir. Köye ilk defa yolu düşenler dükkân görünümlü kütüphane görünce şaşırıyor. Köylüler ise bu duruma alıştı."




Sen ne güzel bir insansın Abdülkadir Amca...
Çok yaşa e mi?

Paylaş

Benzer Yayınlar

BİR GÜZEL İNSAN HİKAYESİ
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.