13 Ekim 2018 Cumartesi

BUGÜN NE ÖĞRENDİM? #20




Yukarıda gördüğünüz papirüs, dünya üzerinde bilinen en eski evlilik sözleşmesiymiş. Pa–igesh ile Ta–ti–lyemhotep arasında imzalanan bu evlilik sözleşmesi, papirüs üzerine demotik yazıyla (hiyeroglif ile akraba bir tür resim yazısının halk tarafından kullanılan yalın bir türü) yazılmış. 


Mısır'daki Ptolemaios Hanedanı Dönemi'nden (İÖ 170) kalma evlilik sözleşmesinin ön tarafında bulunan kurallar şöyleymiş:

Sözleşmede erkek, boşanma durumunda otuz gün içinde belirlenen miktarda parayı ödeme şartını kabul ediyor. Kadınsa, evlilik anlaşmasında belirtilen mal varlığının üçte birini ve hatta daha fazlasını alabiliyor. O döneme ait birçok sözleşme evlilikten doğan çocukların erkeğin varisi olarak yetiştirilmesini şart koşuyor. 

Ayrıca papirüsün arkasında da sözleşmeye şahitlik eden sekiz kişinin adları bulunuyormuş.


Evlilik sözleşmeleri ilk olarak Antik Mısır’ın Son Hanedanları Dönemi’nde (İÖ 661–332) kayda geçirilmeye başlanmış ve İS birinci yüzyıla kadar devam etmiş. Genelde erkek tarafından hazırlanan sözleşme, her iki tarafın nafaka ve mal varlığı konusundaki haklarını gösteriyormuş.


Boşanma nedenleri arasında, taraflardan birinin zina yapması, kadının dünyaya varis getirememesi, erkeğin karısından hoşlanmaması veya başka bir kadınla evlenmek istemesi yer alıyormuş. (Adamlardaki lükse bak!) Bu arada boşanmanın nedeni ne olursa olsun, kadının kocasından yardım alma hakkı varmış. Boşanmanın ardından her iki taraf da evlenmekte serbestmiş. E, bi zahmet yani.

Paylaş

Benzer Yayınlar

BUGÜN NE ÖĞRENDİM? #20
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.