16 Ağustos 2018 Perşembe

16 AĞUSTOS GÖZETLEME KAMERALARI İLE DALGA GEÇ GÜNÜ

Bugün günlerden 16 Ağustos Gözetleme Kameraları ile Dalga Geç Günü’ymüş. Evet, yine bi değişik gün :) 




Gözetleme Kameraları, mahremiyetlerimize saldırı olarak görüldüğü ve yetkililerin-hükümetlerin yaşamlarımız üzerinde çok fazla kontrol sahibi olduğu için genel anlamda eleştirilmektedir. Bununla birlikte, toplumda huzur ve bütünlük sağlaması potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda ise olumlu bir argümandır.


İlk Gözetleme Kameraları Alman mühendis Walter Bruch tarafından oluşturulmuş ve 1942'de Almanya'da Siemens AG tarafından V-2 roketlerinin fırlatılması sürecinde kullanılmıştır. ABD'de de ise ilk ticari kapalı devre televizyon sistemi, Vericon, 1949 yılında piyasaya çıkmıştır. Eski video gözetim sistemleri sürekli insan izlemesi gerektiriyordu, çünkü bilgiyi kaydetme ve saklama yolu yoktu. Daha sonra, VCR teknolojisi 1970'lerde kullanıma sunuldu. Video gözetimi ile bilgilerin kaydedilmesi, saklanması pratik hale geldi ve dolayısıyla yaygınlaşmaya başladı.


Günümüzde şehirlerdeki gözetleme kamerası sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Sadece Londra'daki kamera sayısının 4 milyon civarında olduğu söylenmekte. Yapay zekâ tabanlı yazılımlar aracılığıyla kişiler otomatik olarak denetleniyor. Herhangi bir şüpheli durumda kişinin geçmişten itibaren yaptığı tüm eylemler ilgili kişinin parmaklarının ucundaki tek tuşta. Sonuç olarak siz pür-i pak biri olsanız da olmasanız da sizi takip eden milyonlarca kamera var.


Yeterli mi? Hayır. Bunlar yetmiyormuş gibi bir de evlerimize bizzat para verip kameralar taktırıyoruz. Kimi zaman bebek bakıcılarımızı takip etmek için, kimi zaman evdeki çalışanlarımızı gözetlemek için, kimi zamansa güvenlik amaçlı. Yani bir şekilde kameraların kullanımı inanılmaz bir biçimde artırıyoruz. Ve zamanla bu gerçeklikten rahatsızlık duymamaya da alışıyoruz.


Neyse gelelim bu güne… Günün yaratıcısı hala bilinmiyor. Genellikle ciddi olan konularda kullanılan kameraları şamata amaçlı kullanıp eğlenen biri tarafından oluşturulduğunu düşünüyorum. :)


O nedenle Dünyanın karşı karşıya kaldığı tüm sorunlara rağmen, bir güvenlik kamerası görünce kameraya gülün. Şaşı bakın, abuk sabuk ifadeler takının ki ben sık sık yaparım. Böylece kayıtlarınızı izleyen kişiler de biraz eğlensin. 


Hem biraz muziplikten ne çıkar canım ? :)

Paylaş

Benzer Yayınlar

16 AĞUSTOS GÖZETLEME KAMERALARI İLE DALGA GEÇ GÜNÜ
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.