20 Temmuz 2018 Cuma

İKİ FRIDA ( THE TWO FRIDAS) FRIDA KAHLO


Döneminin en dikkat çekici ve ünlü Meksikalı sanatçısı olan Frida Kahlo, eserlerine cesurca yansıtabilmeyi başardığı yoğun, katışıksız ve tamamen gerçek duygusallığı ile öne çıkmayı başarmıştır. Bu sayede önce Meksika ve Amerika’da, ardından da tüm dünyada dikkat çeken bir sanatçıya dönüşmüştür.


Frida, eserlerinde güçlü kişiliğini, hayat mücadelesini, kişisel sorunlarını ve duygusallığını anlatmıştır. En önemli eserlerinden biri olan İki Frida, ressamın kendi hayatında bir dönüm noktasını ve ona dair kendi bakış açısını yansıtmaktadır. Eser, Frida’nın ünlü ressam eşi Diego Rivera’ dan boşandığı dönemde yapılmıştır. Bu nedenle eserde Frida’nın Diego’ya olan aşkı, ayrılıkları, acıları ve kendi kimliğine dair çeşitli anlamlar bulmak mümkündür.




Bir otoportre olan eserde, Frida’yı farklı iki şekilde görüyoruz. Sağ tarafta görülen Frida geleneksel Meksika kıyafetleri olan Tehuana içindedir, öte yandan daha açık tenli olarak resmedilmiştir. Soldaki Frida ise Victoria dönemi, beyaz, işlemeli İngiliz kıyafetleri giymektedir. Bu üst düzey izlenimi veren kıyafete ek olarak soldaki Frida’nın saçı düzgün bir biçimde toplanmış ve makyajı özenle yapılmıştır. 

Yan yana oturan bu iki aynı kadın, el ele tutuşurken bir yandan da üzerlerinden dolaşan bir damar yolu ile de birbirlerine bağlanmışlardır. Bu damarın çıkış noktası sağdaki Frida’nın elindeki, küçük muskanın üzerinde bulunan çocuk Diego’nun bir fotoğrafıdır. Bu muskadan beslenen damar, dolaşıp Frida’nın kalbine oradan da diğer Frida’ya ulaşır. Bu çocuk Diego’yu, Frida’lara bağlayan damar bir yandan da bir göbek bağını çağrıştırır. Dolayısıyla Frida’nın Diego’yu yalnızca eşi olarak değil aynı zamanda da çocuğu gibi gördüğü çıkarımına ulaşabiliriz. 




Sağdaki Frida, ressamın hep inandığı gibi, Diego Rivera’nın baştan beri sevdiği, saygı duyduğu ve onu olduğu gibi kabullendiği “ Meksikalı Frida “ dır.  Soldaki daha çok gelinliğe benzeyen elbise içindeki Frida ise, Diego’nun  terk ettiği Frida’ dır. Bu yüzden sağdaki Frida’nın kalbi bir bütün iken, soldakinin kalbi kesik yani kırıktır. Sağda Diego’ dan doğan ve bu damarla beslenen Frida, soldakine de bu damarı iletmiş olsa da o damar sonunda bir ameliyat makası ile kesilmiş ve kanamaktadır. Bu kesilmiş damar Diego ile ayrılıklarını yansıtırken bir yandan da Frida’nın kucağından damlayan kanlar, geçirdiği ameliyatlara ve sahip olamayıp düşürdüğü bebeklere dair acılarını ifade eder.

Resimdeki iki Frida aynı zamanda ressamın köklerine ve kimliğine dair birer semboldür. Sağdaki Meksikalı Frida, Meksika’da yaşadığı dönemi ve annesi tarafından Meksika’ ya ait köklerini simgelerken, soldaki Frida ise, Amerika ve Avrupa’ da yaşadığı sonraki dönemini ve bir Alman yahudisi olan babasının kökenini çağrıştırmaktadır.

Arka plandaki karanlık bulutlarla kaplı ve uğursuz görünümlü gökyüzü yaklaşmakta olan bir fırtınanın habercisidir. Bu durum Frida’nın iç dünyasındaki karmaşayı ve içinde bulunan huzursuzluğu ifade etmektedir. Ve bu karanlık ve fırtınalı dünyada Frida’nın tek refakatçisi yine kendisidir. İster Meksikalı ister Avrupalı olsun Frida,  “ Frida  “ dır ve kendini kendisinden daha iyi anlayan, tanıyan ve destek olan başkası yoktur.

Bu resme ne zaman baksam Frida’nın aslında kendisini anlatıyor gibi gözükse de bizi bizlere anlatmak için İki Frida’ yı resmettiği hissine kapılıyor ve ona yalnız değilsin deme isteği duyuyorum…

Eğer bu olağanüstü ve baştan aşağı gerçek duygularla yapılmış eseri kendi gözlerinizle yakından görmek isterseniz Meksiko City Modern Sanat Müzesi’ne gidiniz zira benim yapılacaklar listemde böyle bir madde bulunuyor. Ve eğer benden önce giderseniz, O’ na yalnız olmadığını söylemeyi unutmayın…

Gerçek duygularla kalın…
Gerçek kalın…





Paylaş

Benzer Yayınlar

İKİ FRIDA ( THE TWO FRIDAS) FRIDA KAHLO
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.

2 yorum

yorum
avatar
20 Temmuz 2018 14:32

çok etkileyici... 👏👏👏

Cevapla
avatar
20 Temmuz 2018 14:46

Çok teşekkür ederim. Beğenmene sevindim :)

Cevapla