12 Ağustos 2018 Pazar

İNSANIZ VE ASLINDA HEPİMİZ BİRAZ EKSİĞİZ

Bruno Catalano bir heykeltıraş. 1960 yılında Fas’ta dünyaya gelen Catalano, küçük yaştayken ailesi ile Fransa’ya yerleşir. Onu özel kılan yaptığı heykellerdeki “eksik” parçalar. Sanatçı, Les Voyageurs (Gezginler) isimli sürrealist koleksiyonu ile “eksik heykel” akımını başlatarak yoldan gelip geçen insanların heykellerindeki “eksiklikleri” bir an için de olsa düşünüp sorgulamalarını amaçlıyor.




Birini geride bırakmak, yeni bir eve taşınmak yahut savaş yüzünden mülteci durumuna düşmek, bir sevgiliden ayrılmak, bir hastalık yaşamak, ait hissedememek, yeni bir daireye taşınmak, kaybetmek gibi pek çok duygu durumundan doğan eksiklikleri ifade ediş şekli işte bu eksik heykelleri…




Eksik heykellerin Catalano için anlamı ise; Fas’tan Fransa’ya sürgün edilmesi, geride ülkesini ve her şeyini bırakmak zorunda olması ve kökünden sökülmesiymiş...




Eksiklik, hayatın akışını ve zamanın yaşamlarımıza nasıl nüfus ettiğini de sembolize ediyor aynı zamanda. Yaşamdaki kayıplarımızı ve tüm bu olanlara rağmen ayağa kalkıp yola devam etmek zorunda olduğumuzu söylüyor bana göre. Aslında hepimizin hayatımız boyunca hissettiğimiz fakat çoğunlukla anlatmadığımız ya da paylaşmadığımız eksiklik hissini yaşıyoruz. Yalnız Catalano’nun bu hissi, bu kadar vurucu bir şekilde yansıtabilmesi dahiyane ve fevkalede insancıl geldi bünyeme.  


Yine de düşünmeden edemiyorum; acaba eksikliklerimizin farkına varmak için mi yaptı bu eserleri yoksa eksikliklerimizi tamamlayalım diye mi?


Siz hiç EKSİK kalmayın e mi? 



Paylaş

Benzer Yayınlar

İNSANIZ VE ASLINDA HEPİMİZ BİRAZ EKSİĞİZ
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.