26 Temmuz 2018 Perşembe

YENİ BİR İŞ TRENDİ

Fit ve sağlıklı kalmak isteyen birçok insan için spor salonuna gitmek iyi bir fikir, özellikle buz gibi kış aylarında. Ama ne yazık ki bu salonların hali pek de iç açıcı değil. Öyle ki birçoğunun ortamı, dekoru ve ışıklandırmaları size hapishanede kapana kısılmış gibi hissettiriyor. Hele avm içlerindeki o zevksiz spor salonları yok mu? Rezalet! Böyle bir ortamda spor yapmak nasıl mutluluk hormonu üretsin, ter kokusundan öldü o hormoncuklar. Tam da bu noktada benimle aynı fikirde olan birileri çıkmış… 


  

Biofit, doğaseverler için spor salonu yaratan bir tasarım girişimi. Bu kapalı ama ‘açık’ salonlar sizde doğal bir his bırakmak için bitki, ahşap ve mantar gibi doğal materyaller kullanıyor. Ayrıca doğal uyku döngünüzü bozmamak için sabah mavi, akşam kırmızı tonlarını kullanarak doğallığa doğallık katıyor. Tüm güzellikler burada yani. 

İşte Biofit’in kurucusu Matt Morley’nin hikayesi:

Şirket, 21. Yüzyılın önlenemez sorunu kentlerde yaşayan insan sayısının artışı ve onların da gün geçtikçe çoğalan stresine çözüm olmak üzere 2015’te Morley tarafından kuruldu. Şehirlerdeki yeşil alan eksikliği ve artık yürüyecek alanların bile kalmaması ise cabası.

Morley ilhamını Güney Afrika’da ve Montenegro’da yaşadığı yıllara borçlu. Orada fit kalmak için yeşille çevrili doğada yalnızca kendi ağırlığını kullanarak antrenmanlar yapıyordu.




İri standart egzersiz ekipmanlarının yerini el yapımı odun aletleri, deri el ağırlıkları ve kum torbaları ve hatta doğal liflerden yapılma tırmanma iplerinin alacağı bu salonlar deneme sürecindeyken bile muhteşem geri dönüşler elde etmiştir.

Yerde yapılan egzersizler için dokunmuş materyaller ya da geri dönüşüm dokulu egzersiz matları kullanılmıştır. Ayrıca salonun havası aromaterapi sayesinde son derece kaliteli ve ferah. Bunun en büyük sebebi salon temizlenirken kullanılan doğal temizlik ürünlerinde çam özünün bulunmasıdır. Ek olarak hava, sürekli arıtılarak nemlendiriliyor.

İş fikrinin yaratıcısı Morley şöyle diyor: “Calgary’deki insanların çevresi etkileyici dağlarla çevriliydi ve onlar dışarıda vakit geçirmeyi seviyor gibi görünüyordu. Fakat uzun ve soğuk kış dönemi sıklıkla buna el vermiyordu ve bu insanlara vitamin gibi gelecek bir spor salonu da ortada yoktu. İşte biz tam da burada boşlukları doldurduk ve kendi işimizi yarattık. Biofit, aslına bakılırsa doğayla müthiş bir bağı olup ama kötü koşullardan dolayı yalnızca hafta sonu ya da tatillerde bunu tadabilen insanların olduğu yerlerde yankılandı.”

Şirket şimdi dünya üzerindeki birçok enstitü, otel ve spor salonuyla biyofilik ortamlar yaratmak için birlikte çalışıyor. Gördüğümüz çoğu inşa ve mobilya örneklerinde uygulanmaya ve artmaya başlayan bu biyofilik tasarımların bir sonraki adımı ise spor salonlarında uygulamaya geçmesi. Morley: “Biz fitnessı doğayla bir araya getirip insanları hiç olmadığı kadar harekete geçirerek bir devrim yapmak istiyoruz.” diyor.


Ne diyelim, umarım Morley’in yolu buralara da düşer diyelim…

O zamana kadar açık hava yürüyüşleri ile kalın :)

Paylaş

Benzer Yayınlar

YENİ BİR İŞ TRENDİ
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazılarımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yeni Yayınları Kaçırmayın.